1 דקות קריאה
מקרן הקול LG S95TR – חוויית קולנוע ביתי

אחרי התלבטויות ושדרוגים קודמים, רכשתי את מקרן הקול LG S95TR עבור חדר הקולנוע הביתי הקטן שלי (כ־9 מ"ר). את המוצר סיפקה לי חנות "סטריאו סטאר", שתרמה רבות בהכוונה ובשירות – בהחלט נקודת פתיחה חיובית לחוויה. מערכת הסאונד שלי מיועדת נטו לקולנוע: צפייה בסרטים וסדרות, ללא שימוש בגיימינג או בהשמעת מוזיקה. ההגדרה הזו כיוונה את הציפיות שלי ואת אופן הבדיקה של המערכת. המקרן חובר לנגן Apple TV 4K כמקור עיקרי, כך שתכני 4K עם פסי-קול עשירים (כולל דולבי אטמוס) הם הלחם והחמאה של ההתקן הזה אצלי.


התקנה וחיבור: ההתקנה התגלתה כפשוטה מאוד. את ה-S95TR הצבתי מתחת למסך הטלוויזיה, את הסאבוופר האלחוטי המובנה במערכת מיקמתי ליד הקיר האחורי, ואת זוג הרמקולים האחוריים הצבתי בפינות החדר מאחורי עמדת הצפייה. כל רכיבי המערכת התחברו באופן אלחוטי חלק – שיפור מבורך לעומת דגמי LG קודמים שהיו ברשותי, שבהם הרמקולים האחוריים חויבו להיות מחוברים פיזית זה לזה דרך יחידת קישור "כמו ראוטר". ב-S95TR אין שום יחידת קישור חיצונית או כבלים לרמקולים האחוריים: כל רמקול אחורי זקוק רק לחיבור חשמל, והוא מתקשר אלחוטית עם המקרן. הדבר הקל מאוד על מיקום הרמקולים בחדר קטן, ללא דאגה לכבלים משתרכים. ראוי גם לציין שהרמקולים האחוריים כוללים פתחי צליל עליונים לתמיכת Dolby Atmos, כך שכבר בהתקנה יכולתי לכוון אותם לתקרה כדי למקסם את אפקט הגובה.חיברתי את נגן ה-Apple TV ישירות לכניסת ה-HDMI היחידה של המקרן, ומשם יציאה ב-HDMI (תומך eARC) אל הטלוויזיה. 

כאן נתקלתי בעניין חשוב: ל-S95TR יש כניסת HDMI אחת בלבד. במקרה שלי, עם מקור אחד (Apple TV) ומקרן קולנוע שלא תומך eARC, זה היווה בעיה – ה-Apple TV משמש לכל התכנים, והטלוויזיה מחזירה אודיו במסלול ה-eARC. אך משתמש כמוני  ללא ARC/eARC עלול להיתקל במגבלה. ללא ARC, יש צורך להשתמש ביציאת האודיו האופטית של הטלוויזיה (שעלולה להגביל את פורמטי הצליל לדולבי דיגיטל בסיסי), או לרכוש ממיר/מפצל HDMI Audio Extractor ייעודי שתומך בהוצאת אודיו ועקיפת HDCP. זהו פתרון אפשרי למי שרוצה לחבר מספר מכשירים או להפיק סראונד מלא מטלוויזיה שאינה תומכת ב-ARC. מעט חבל שמקרן קול ברמה כזו מגיע עם כניסת HDMI יחידה, אבל עבור setup קולנועי פשוט כמוני, זה הספיק בהחלט.



איכות צליל וביצועים בחדר קטן: לאחר ההתקנה, התחלתי בבדיקת הכיול האוטומטי (AI Room Calibration) שמובנה במערכת. בתום הכיול המהיר כבר שמעתי שהצליל "יושב" טוב יותר בחדר – יתרון חשוב כשמדובר בחדר קטן שבו בס עלול להפוך לבומיים מדי. ואכן, לפני הכיול שמתי לב שהבס היה מעט מודגש (החדר הקטן מגביר תדרים נמוכים), אך באמצעות הכיול והנמכת עוצמת הסאב בכמה דרגות, קיבלתי באס הדוק ומאוזן יותר שלא משתלט על שאר התמונה הקולית.

 המערכת הזו עוצמתית מאוד ביחס לחלל של 9 מ"ר: עוצמת הקול שמתקבלת מצליחה למלא את החדר בקלות. לעיתים נדירות אני עובר חצי מעוצמת הווליום המירבית – כבר ברמות בינוניות החדר רועד בסצנות פעולה, והתחושה בהחלט קולנועית. למרות העוצמה, הצליל נותר נקי וברור, ללא עיוותים מורגשים.חשוב לי לציין את איכות הדיאלוגים: ה-S95TR כולל ערוץ מרכזי ייעודי חזק ( מה שהיה גרוע מאוד בדגמים ישנים יותר שלהם), והתוצאה היא שקולות הדמויות ודיאלוגים בסרטים נשמעים צלולים וברורים מאוד. אפילו בסצנות עמוסות פיצוצים ואפקטים, לא איבדתי מילים של דיאלוג – יתרון גדול לחוויית הצפייה.

 יש אפשרות במערכת להגברת קול דיאלוג (Voice Enhancement), אך מצאתי שבמרבית המקרים לא נזקקתי לכך, כי כבר בברירת מחדל הדיאלוג מאוזן היטב מול האפקטים.

סראונד ואטמוס: כאן המערכת הזאת מבריקה ממש. צפיתי בכמה סרטי אקשן ותוכן Dolby Atmos באיכות גבוהה, והתחושה הייתה שאני "עטוף" בצליל מכל עבר. הפורמט 9.1.5 אומר שיש לנו 9 ערוצי סראונד היקפיים רגילים, סאב אחד, ו-5 ערוצי גובה (Atmos) – בפועל, שני הרמקולים האחוריים ועוד המקרן עצמו מקרינים צליל כלפי מעלה לתקרה. בחדר הקולנוע הקטן שלי, האפקט האווירי מורגש היטב: בסצנות גשם, ניתן ממש לשמוע את הטיפות כאילו נופלות מעליי; וכאשר טס מסוק או חללית על המסך, הרעש שלו מגיע מהתקרה ומשתלב נהדר עם הצלילים סביב. נכון, זה לא זהה לחלוטין למערכת עם רמקולים פיזיים בתקרה, אבל כהמחשה של גובה – ה-S95TR עושה עבודה מצוינת. התרשמתי במיוחד מכך שהמעבר של אפקטים בין הערוצים חלק וטבעי. למשל, מכונית שדוהרת משמאל לימין עוברת באופן חלק מרמקול לרמקול, וניתן לעקוב אחריה בקול אפילו בעיניים עצומות. הרמקולים האחוריים האלחוטיים, על אף גודלם הצנוע, מוסיפים המון לאווירה: הם מקרינים צליל לא רק קדימה אלא גם למעלה (עבור אטמוס) ולצדדים, כך שהחדר ממש הופך לבמה סראונד היקפית. אגב, בשל הקרבה הפיזית שלי לרמקולים האחוריים (הרי החדר קטן), הורדתי מעט את עוצמתם בתפריט ההגדרות כדי שלא יגנבו את ההצגה מהרמקולים הקדמיים. לאחר הכיונון הזה, המיקס ההיקפי מרגיש מדויק – אפקטים אחוריים מורגשים היטב אבל משתלבים במכלול בלי להסיח את הדעת.

התאמה לצרכים ולתכנים: מאחר והמערכת שלי מיועדת לקולנוע ביתי, כמעט ולא ניסיתי אותה בהזרמת מוזיקה סטריאו או במשחקי וידאו. בבדיקה קצרה, מוזיקה דרך Bluetooth וטלוויזיה נשמעה טוב מאוד (יש תמיכה מלאה ב-AirPlay2/Chromecast ובלוטות', למי שרוצה לנגן אודיו מהסמארטפון), אך ברור שהייעוד המרכזי כאן הוא פסי-קול קולנועיים. בפסקולים רב-ערוציים, ה-S95TR תומך בכל הפורמטים החשובים: Dolby TrueHD עם Atmos, Dolby Digital Plus עם Atmos (לשירותי סטרימינג), DTS:X ואפילו IMAX Enhanced. אומנם טרם יצא לי לבחון תוכן DTS:X/IMAX בעצמי, אך טוב לדעת שהמערכת "עתידית" ומוכנה לכל פורמט שאביא אליה.  בנוסף, שלט ה-Apple TV שלי שולט בעוצמת המקרן דרך HDMI-CEC, כך שלא הייתי חייב להשתמש בשלט הנפרד של LG רוב הזמן – נוחות קטנה אך חשובה ביום-יום.

יתרונות מרכזיים שסיכמתי לאחר השימוש:

  • צליל קולנועי אימרסיבי – המערכת מצליחה ליצור בועת סראונד שעוטפת את הצופה, עם אפקטי גובה מורגשים ותמונת צליל רחבה למרות ממדי החדר הקטנים. הבסים מורגשים בגוף, והסאונד עשיר ומפורט.
  • התקנה נקייה וקלה – היעדר הצורך ביחידת קישור חיצונית לרמקולים האחוריים ושימוש בחיבורי חשמל בלבד הפכו את הסידור וההתקנה לפשוטים. פחות כבלים = פחות בלגן, שזה קריטי במיוחד בחדר קטן.
  • התאמה לחלל קטן – אחרי כיול והתאמות קלות בעוצמות, המערכת מנצלת נהדר את האקוסטיקה של חדר 9 מ"ר. מקבלים עוצמה גבוהה בלי הדהוד מוגזם, ופירוט אפילו בווליום נמוך עד בינוני – אידיאלי לצפייה לילית בלי לוותר על איכות.
  • דיאלוג ברור – ערוץ המרכז והעיבוד של LG מספקים דיאלוג חד, מובן וברור בכל סצנה. אין תחושה שהאפקטים "בולעים" את הקולות האנושיים, מה ששומר על חוויית סיפור טובה.
  • תמיכה בפורמטים מודרניים – המערכת יודעת להתמודד עם Dolby Atmos (וכן DTS:X) מבלי למצמץ. תוכן בנטפליקס, דיסני+ וכדומה עם Atmos מזוהה אוטומטית ומשמיע בכל הערוצים הרלוונטיים.

חסרון עיקרי שנתקלתי בו:

  • מגבלת חיבורים – כפי שציינתי, יש רק כניסת HDMI 2.0 אחת על גבי המקרן (לצד HDMI Out ל-eARC). המשמעות היא הגבלה מסוימת במספר המקורות שניתן לחבר ישירות. מי שמפעיל מספר מכשירים (לדוגמה גם קונסולת משחק לצד סטרימר) ייאלץ לנוענת בין חיבורים, להשתמש בכניסה האופטית הנוספת, או לחבר את כולם לטלוויזיה ולסמוך על ARC/eARC. עבורי אישית זה לא פגע בשימוש משום שהתבססתי על מקור יחיד, אך עבור אחרים זו נקודת תורפה ששווה לקחת בחשבון. במקרה הכי גרוע, כאמור, פתרון של HDMI Audio Extractor יכול לעקוף את המגבלה, אך זה אביזר נפרד שבא בעלות נוספת.


סיכום: כמכלול, ה-LG S95TR התברר כהשקעה שמגשימה את ההבטחה לחוויית קולנוע ביתי אמיתית אפילו בחדר קטן. איכות הצליל, especially בפסי-קול עם דולבי אטמוס, הרימה את רף ההנאה שלי מצפייה בסרטים לרמה חדשה. המערכת מצליחה לשלב אופי אישי – היא קלה לתפעול ומתאימה לצרכים הספציפיים שלי – עם מקצועיות וטכנולוגיה מתקדמת שנותנת תחושה של אולם קולנוע מוקטן בבית. אני מרוצה במיוחד מהשיפור בנוחות ההתקנה בהשוואה לדורות קודמים, ומהאופן שבו המערכת ממלאת את החלל הצלילי מכל הכיוונים בלי לוותר על ברור הדיבור. מעבר להכל, השירות והתמיכה מ"סטריאו סטאר" בבחירה ובאספקת המוצר הוסיפו שקט נפשי וביטחון שהמערכת מותאמת לי באופן מיטבי. עבור חובבי סרטים עם מגבלת מקום שמחפשים פתרון כולל לסאונד היקפי משובח – ה-LG S95TR הוא מועמד ראוי מאוד, שנותן תחושה של "פרימיום" בכל רגע של צפייה.

מחיר צרכן : 5000 - 5200 שקל . כמובן מחיר מיוחד לחברי הקבוצה.